از کاربردهای فولاد چه می‌دانید؟

فولاد یکی از پرکاربردترین مصالح ساخت مدرن، در حوزه‌های مختلف تولید است. این ماده مصرفی، ضمن داشتن بالاترین نسبت مقاومت به وزن، دوامی استثنایی دارد. امروزه فولاد مصرفی در تولید محصولات گوناگون، حدود ۲۵ میلیارد تن برآورد شده است. فولاد، ماده‌ای ۱۰۰ درصد قابل بازیافت است و می‌تواند بارها و بارها مورد استفاده مجدد قرار گیرد. کاربردهای فولاد بسیار زیاد است و با استفاده از آن می‌توان محصولاتی جدید تولید کرد و نگران از دست دادن استحکام، شکل‌پذیری یا هر پارامتر قابل اندازه‌گیری دیگری نبود. چنین ویژگی‌هایی منجر شده‌اند که فولاد، همچنان اصلی‌ترین ماده اولیه تولید و ساخت در سراسر جهان باشد. از این رو ما در این مطلب قصد داریم تا شما را با بهترین کاربردهای فولاد آشنا کنیم.

۶ کاربرد فولاد در صنایع مختلف

خواص و ویژگی‌های فولاد موجب شده تا با پیشرفت تکنولوژی، دامنه کاربرد این آلیاژ افزایش پیدا کند. در این بخش کاربردهای مهم فولاد در چند صنعت را با یکدیگر مرور می‌کنیم:

۱. کاربرد فولاد در حوزه حمل و نقل

در حالی که انتظار می‌رود بیشتر مصرف فولاد به صنایعی مانند ساخت و مهندسی محدود شود، اما بخش عمده‌ای از کاربرد آن صرف ساخت وسایل نقلیه حمل و نقل می‌گردد. فولاد بیش از نیمی از وزن یک خودروی متوسط را به خود اختصاص می دهد. امروزه اکثر خودروها و سایر وسایل نقلیه از فولادهای پیشرفته با مقاومت بالا استفاده می‌کنند. به کمک فولاد، می‌توان خودروهایی سبک طراحی کرد که ضمن افزایش ایمنی، مصرف سوخت را بهینه‌سازی می‌کند. فولاد برای تجهیزات وسایل نقلیه ایده‌آل است، زیرا سنگین نیست و برای ساخت به انرژی کمتری نیاز دارد. به خصوص که انتشار دی اکسیدکربن را کاهش می‌دهد. انواع مختلفی از فولاد برای قسمت‌های مختلف خودرو مانند بدنه، درها، فرمان، محور چرخ‌ها، فضای داخلی، سیستم تعلیق، گیربکس و موتور استفاده می‌شود.

فولاد در حمل و نقل ریلی، در ساخت قطارها و به طور کلی زیرساخت‌ها کاربرد بسیاری دارد. استفاده از راه‌آهن برای سفرهای کوتاه و متوسط ضمن کاهش زمان سفر، انتشار گاز CO۲ را در هر کیلومتر مسافت در مقایسه با روش‌های دیگر حمل و نقل کاهش می‌دهد. در سال ۲۰۱۹، حدود ۹۱.۸ میلیون وسیله نقلیه در سراسر جهان تولید شده‌است. خودرو به طور متوسط از ۹۰۰ کیلوگرم فولاد ساخته می‌شود. فولاد به عنوان ماده مصرفی، در تولید بیش از ۵۰ درصد وسایل نقلیه امروزی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 

 

۲. کاربرد فولاد در انرژی

شاید به نظر نرسد، ولی یکی از مهمترین کاربردهای فولاد در حوزه انرژی است. تقریبا در همه بخش‌های انرژی، فولاد را به دلیل دوام عالی آن به کار می‌برند. انواع انرژی مانند برق، گاز طبیعی، نیروی بادی و حتی هسته‌ای همگی برای عملکرد مناسب به فولاد نیاز دارند. همچنین فولاد، برای استخراج منابعی که برای تولید انرژی استفاده می‌شوند، به کار می‌رود. این متریال در ساخت ماشین آلات ساختمانی سنگین مانند لیفتراک‌ها، سکوهای دریایی، تجهیزات خاکبرداری، استخراج معادن و جرثقیل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از کاربرد فولاد زنگ نزن، با استحکام بالا، کربنی و میکرو آلیاژی، می‌توان به کاربرد آنها در تولید ماشین‌آلاتی مانند خطوط لوله و سکوهای دریایی اشاره کرد. این ویژگی‌های فولاد مورد استفاده در پروژه‌های انرژی، ضروری به حساب می‌آیند. زیرا قرار است در محیط‌های سخت و خورنده مورد استفاده قرار گیرند. به علاوه، روند تولید و توزیع اشکال مختلف انرژی فسیلی، هسته‌ای یا تجدیدپذیر، با استفاده از فولاد انجام می‌شود.

برای اجرای ستون‌های برق مورد استفاده در ساخت سکوهای نفتی در دریا و تقویت سازه‌های بتنی در نیروگاه‌های برق‌آبی، فولاد به کار می‌رود. هیچ ژنراتور، ترانسفورماتور یا موتور الکتریکی را نمی‌توان یافت که بدون فولاد الکتریکی، توانایی تولید انرژی قابل استفاده را داشته باشد. این خانواده آلیاژی نقش مهمی در تبدیل انرژی خوشیدی به برق یا آب گرم دارد. همچنین به عنوان ماده اولیه اصلی در پنل‌های خورشیدی، پمپ‌ها، مخازن، مبدل‌های حرارتی و ساخت دستگاه‌های انرژی موج مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد فولاد در ساخت و سازهای مدرن به قدری گسترده است که ما حتی نمی‌توانیم تصور کنیم. یکی از بهترین نمونه‌ها، برج‌های لوله‌ای فولادی‌ است که در توربین‌های بادی کاربرد فراوان دارند. به طور کلی، از آن‌جا که سرعت باد در ارتفاعات بالا می‌رود، برج‌هایی که طول بیشتری دارند، با افزایش بازدهی تولید انرژی همراه‌اند. در صورتی‌که از فولادهای جدید در ساخت این برج‌ها استفاده شود، نسبت مقاومت به وزن در مقایسه به دیگر مواد افزایش قابل توجهی خواهد داشت. بدین ترتیب برج‌های بلندتر، تنشی بسیار کمتر بر سازه اعمال می‌کنند. با توجه به وزن پایین فولادهای جدید، می‌توان برج‌ها را در مقاطع ۳۰ متری ساخت و سپس آن‌ها را مونتاژ و نصب کرد. در حال حاضر، محققان در تلاش‌اند فولادهایی جدید با استحکام بالاتر بسازند و جرم برج‌های آینده را به حداقل برسانند.

۳. فولاد در زیرساخت‌ها و ساختمان‌سازی

در صنعت ساخت و ساز، یک ماده پایدار مانند فولاد اجازه می‌دهد تا سازه‌ها به سرعت و با قیمت پایین ساخته شوند. از آنجایی که فولاد در انواع آلیاژها و اشکال مختلف وجود دارد، می‌توان آن را به گونه‌ای طراحی کرد که نیازهای هر پروژه را برآورده کند. فولاد حتی می‌تواند برای محافظت در برابر عناصر، به روش‌های مختلف آلیاژسازی شود. این ویژگی‌های فولاد به آن اجازه می‌دهد تا تقریبا در هر نوع محیطی در زیرساخت‌های یک ساختمان گنجانده شود.

سازه‌های فولادی، ضایعات ساختمانی بسیار پایینی دارند. فرآورده‌های فرعی چون سیمان سرباره‌ایِ کوره بلند و گاز، مجددا استفاده می‌شوند. استفاده روزافزون از فولاد قراضه در ساخت محصولات جدید، نیاز به مواد اولیه سنگ آهن و زغال سنگ را کاهش می‌دهد. به عنوان مثال، بیش از ۸۰% از تیرآهن‌های فولادی، از قراضه ساخته می‌شوند. تمام گریدهای این متریال را می‌توان از قراضه تولید کرد؛ بدون اینکه کیفیت کاهش یابد.

 

 

۴. فولاد در کشتی سازی

یکی دیگر از مهمترین و بهترین کاربردهای فولاد در صنعت کشتی سازی است. صفحات مدرن، مقاومت کششی بسیار بالاتری نسبت به نمونه‌های قبلی دارند و به همین علت، برای ساخت کشتی‌های بزرگ کانتینری مناسب به شمار می‌روند. ۹۰ درصد از محوله‌های جهان توسط کشتی‌ها جا‌به‌جا می‌شوند. حدود ۱۷ میلیون کانتینر ناوگان در جهان وجود دارد که بخش عظیمی از آن‌ها از فولاد ساخته شده‌است.

در ساخت تانکرهای نفتی، نوع خاصی از صفحات فولادی با مقاومت بسیار بالا در برابر خوردگی به‌کار می‌رود. این فولادها وزن بسیار پایینی دارند و امکان ساخت کشتی‌هایی بسیار سبک‌تر از انواع قدیمی را فراهم می‌آورند. البته با این تفاسیر، در مصرف سوخت صرفه‌جویی شده و در نتیجه نشر CO۲ کاهش خواهد یافت. از طرفی فولاد نسبت به سایر فلزات کشتی‌سازی مثل برنز و برنج، مقاومت بالاتری در برابر زنگ‌زدگی دارد. تانکرهای مواد شیمیایی اغلب بزرگترین کاربردهای فولاد را نشان می‌دهند، زیرا این تانکرها به موادی نیاز دارند که به راحتی ساخته شود، هنگام تعویض محموله بتوان آن را تمیز کرد و قوی و بسیار بادوام باشد. برای کشتی‌سازان قیمت ورق گالوانیزه به عنوان یک ورق پوشش داده شده فولادی، بیشتر اهمیت دارد. چرا که حضور یک لایه فلز روی بر روی فولاد، مقاومت به خوردگی این آلیاژ را افزایش می‌دهد.

 

 

۵. فولاد در صنعت و لوازم خانگی

فولاد حدود ۷۵ درصد وزن یک لوازم خانگی معمولی را تشکیل می‌دهد. در حقیقت، فولاد را می‌توان در وسایلی مانند یخچال، اجاق گاز، سینک ظرفشویی، ماشین لباسشویی، مایکروویو، کارد و چنگال و بسیاری موارد دیگر یافت. بسیاری از کالاهای صنعتی مانند مخازن ذخیره‌سازی، ابزار، وسایل نقلیه و ماشین آلات کشاورزی، راهروها، تجهیزات حفاظتی و سازه‌ها نیز عمدتا از فولاد ساخته می‌شوند. 

 

۶. بسته بندی

صنعت بسته‌بندی یکی دیگر از کاربردهای فولاد است و این ماده نقش با ارزشی در بسته‌بندی دارد. زیرا می‌تواند از کالاهای شما در برابر عناصری مانند هوا، آب و قرار گرفتن در معرض نور محافظت کند. همچنین فولاد کاملا قابل بازیافت است، بنابراین هزینه‌های تولید را کاهش می‌دهد و همچنین به محیط زیست کمک می‌کند. بسته‌بندی‌های فولادی سریعا پر می‌شوند، وزن سبکی دارند و به راحتی باز می‌شوند. فولادی که برای بسته‌بندی به کار می‌رود، معمولا از نوارهای فولادی با نورد سرد و کم کربن ساخته می‌شود. سپس فولاد با قلع اندود می‌شود تا خوردگی کاهش یابد. در نهایت، فولاد را با یک پلیمر کاهش می‌دهند و لاک می‌زنند. در واقع این نوارها ‌های فولادی محسوب می‌شوند.قیمت تسمه فولادی  بسته به نوع آن، یعنی نوردکاری، ماشینکاری و … تعیین می‌گردد.

در ضمن، فولاد فاقد ترک‌ها یا منافذی است که اغلب در سایر مواد بسته‌بندی وجود دارند. این ترک‌ها می‌توانند باکتری‌ها را در خود جای دهند، اما فولاد به‌طور طبیعی در برابر خراش مقاوم بوده و دارای یک پوشش محافظ است. این می‌تواند به جلوگیری از بیماری‌های ناشی از مسمومیت غذا کمک کند و ماندگاری مواد غذایی شما را بهبود بخشد. همچنین تمیز کردن سطح بسته‌بندی مواد غذایی فولادی، آسان‌تر است.

 

خرید مقاطع فولادی از صنایع فولاد راسا

موارد فوق‌، تنها نمونه‌هایی از کابردهای مهم فولاد در دنیای پیشرفته امروز به حساب می‌آیند. فاکتور مشترک تمامی این کاربردها، استفاده از فولادهای مدرنی است که هدفمند طراحی شده‌اند و برای هر کاربرد، مزایا و ویژگی‌های خاص خود را دارند. شما نیز می‌توانید برای خرید انواع قطعات فولادی با شرکت صنایع فولاد خورشید راسا در ارتباط باشید. ما شرایطی را فراهم کرده‌ایم که تجهیزات مورد نیازتان را با قیمت مناسب تهیه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت راهنمایی‌های رایگان، با شماره 91004242-021  تماس بگیرید. 

منبع: www.wordsteel.com

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *